reconstructia mamara

Tot ce trebuie să știi despre reconstrucţia mamară

Reconstrucția mamară vizează atât recuperarea formei, cât şi a dimensiunilor normale, iar dacă pacienta a avut o intervenție de mastectomie unilaterală, sânul normal de parte opusă servește drept etalon.

Pregătirea preoperatorie pentru reconstrucția mamară

Medicul chirurg vă recomandă efectuarea unui anumit set de analize care vor asigura o bună desfăşurare a intervenţiei. Nu este indicată administrarea aspirinei, a medicamentelor ce pot crește timpul de sângerare (hormoni, anticoagulante, antitrombotice) sau a anticoncepţionalelor, deoarece acestea pot provoca apariţia unor probleme legate de coagularea sângelui.

linie express

Procedură

Dr. Cristian Niţescu utilizează mai multe tipuri de tehnici pentru realizarea acestei intervenţii, adaptându-se nevoilor fiecărei paciente.

Reconstrucția mamară poate fi efectuată fie prin implant mamar, fie utilizând doar ţesutul propriu al pacientei sau combinat (implant mamar acoperit de țesut transpoziționat dintr-o zonă donatoare). Această decizie va fi luată de către medic împreună cu pacientă, ținând cont de necesitățile și stilul de viață ale acesteia, în cadrulconsultației preoperatorii, intervenția de reconstrucție fiind una dintre cele mai „personalizate” operații.

Este o situație delicată, astfel că măiestria și experiența chirurgului sunt cele care își spun cuvântul în alegerea metodei utilizate. Implantul mamar utilizat poate conține o soluţie salină, având un înveliş exterior din silicon. Sau poate fi umplut cu gel de silicon, aidoma celor utilizate în cazul augmentării mamare obișnuite.

Reconstrucţia se poate realiza concomitent cu mastectomia sau la un interval de timp după aceasta. Când se realizează concomitent, șocul este mai mic pentru pacientă, care nu își mai vede corpul mutilat prin lipsa unui sân. Țesutul utilizat pentru reconstrucție este recoltat din zone ca spatele, abdomenul sau fesele pacientei. Refacerea areolei şi a mamelonului depinde de decizia pacientei de a reconstrui aceste zone sau nu.

În cazul în care pacienta dorește, atât mamelonul, cât şi areola vor fi reconstruite, după ce noul sân se va vindeca, folosindu-se ţesuturi din zona sânului reconstruit, a celuilalt mamelon sau a altor zone donatoare.

Posibile complicaţii în reconstrucția mamară

Dr. Cristian Niţescu recomandă această intervenţie tuturor femeilor cărora le-au fost extirpaţi sânii în urma cancerului la sân, această intervenție având un impact psihologic pozitiv asupra acestora. Majoritatea riscurilor sunt asemănătoare cu cele existente la toate intervenţiile chirurgicale: sângerare, apariţia unor infecţii, alergii, hematoame şi dureri.

Dincolo de toate aceste complicații comune multor operaţii, reconstrucţia mamară poate să aibă complicaţiile sale specifice. Printre acestea, necroza ţesutului înlocuit sau modificări în ceea ce priveşte sensibilitatea la nivelul sânului. Aceste complicații apar, în special, ca urmare a tratamentelor aplicate pentru cancer: iradierea țesuturilor-radioterapia și/sau chimioterapia, care modifică vascularizația și troficitatea țesuturilor.

Totodată, cicatricile rezultate sunt destul de vizibile. Există, desigur, riscul recidivei cancerului la acel sân, caz în care se va proceda la îndepărtarea imediată a implantului.

Recuperarea după reconstrucţia mamară

Dr. Cristian Niţescu recomandă pacientelor sale o perioadă de recuperare între şase şi opt săptămâni. Perioada de recuperare, din punct de vedere fizic, depinde în mare măsură şi de stabilitatea emoţională și psihologică a pacientei și, bineînțeles, de complexitatea intervenției și de starea generală a acesteia (analize, alte boli asociate).

Este necesară o perioadă de acomodare cu noua situaţie, cu trecerea printr-o luptă cu o boală teribilă ce a produs modificări majore asupra corpului tău. Recuperarea constă aşadar atât într-un proces de vindecare fizică, cât şi psihică și spirituală.

Nu există un preţ fix deoarece acesta variază datorită multiplelor proceduri.

Suna-ne