Operație la nas: ce ai voie să faci după?

Cristian NițescuArticole, Rinoplastie3 Comments

operație-la-nas
Cel mai fericit pacient care a apelat la rinoplastie în cabinetul meu este cel care, pentru o lungă perioadă de timp, a dezvoltat sentimente negative puternice despre aspectul nasului său.Dr. Cristian Nițescu

După cum spuneam într-un articol mai vechi „5 avantaje ale operației de rinoplastie” – rinoplastia va schimba în totalitate viața unei persoane, aceasta dând șansa unui nou început cu un impact major asupra parcursului emoțional, social și profesional al pacientului. Însă, după rinoplastie, nasul are nevoie de mult timp pentru a se vindeca. Așadar, este foarte important să ții cont de recomandările medicului tău estetician privind recuperarea după rinoplastie pentru a fii sigur că vei obține rezultatul așteptat.

În continuare te invit să te informezi despre ce ai voie şi ce nu ai voie să faci după rinoplastie.

Nu ai voie – să îți suprasoliciți nasul

Nasul tău va fi destul de fragil în timpul vindecării. Unul dintre cele mai importante lucruri de reținut după rinoplastie este că nu ai voie să îl suprasoliciți sau să îl lovești.

Ce înseamnă asta? Simplu – evitarea oricăror activități care ar putea afecta nasul, cum ar fi sportul și, de asemenea, adaptarea unor obiceiuri de zi cu zi cum ar fi ceea ce porți, ceea ce mănânci și, în unele cazuri, modul în care râzi.

Nu ai voie să porți îmbrăcăminte ce îți poate mișca, accidental, nasul – bluze pe gât, tricouri mulate ș.a. – în special articole de vestimentație ce se îmbracă „pe cap”.

Totodată, dacă porți ochelari, este posibil să trebuiască să folosești lentile de contact o perioadă, pentru a nu pune presiune pe nas.

Ai voie – să te relaxezi

Unul dintre cele mai super lucruri pe care le poți face în primele săptămâni după rinoplastie este să te relaxezi, pur și simplu. Pe perioada recuperări vei avea timp pentru citit, vizionat noile seriale, emisiuni TV sau pentru scurte plimbări.

Simte-te liber să îți oferi timp pentru recuperare și pentru activitățile care îți fac plăcere. Și nu uita, nu ai voie să îți suprasoliciți nasul.

Nu ai voie – să te întorci în sala de fitness imediat

În timp ce plimbările scurte sunt o idee bună pentru a-ți începe ziua în timpul recuperării, sala de fitness și activitățile sportive trebuie evitate pentru aproximativ o lună (sau până primești OK-ul din partea chirurgului tău estetician).

Orice sport care îți poate afecta nasul, cum ar fi tenisul, fotbalul și baschetul, ar trebui să fie evitat timp de aproximativ două luni. Același lucru este valabil și pentru înot. Clorul din cele mai multe piscine poate irita zona operată.

Ai voie – să eviți la fumatul

Dacă obișnuiești să fumezi, este recomandat să renunți la acest obicei timp de câteva săptămâni, înainte și după operația de rinoplastie. Fumatul poate interfera cu operația și poate afecta negativ rezultatele. Nicotina încetinește fluxul de sânge, ceea ce poate duce la cicatrici vizibile și la întârzierea vindecării.

Nu ai voie – să te bronzezi

Bronzul, natural sau artificial, nu este deloc recomandat după orice intervenție chirurgicală. În cazul rinoplastiei, razele ultraviolete de la soare (sau razele UV artificiale) nu vor provoca doar arsuri, ci și o decolorare permanentă a pielii în primele câteva luni după operație. Dacă alegeți să vă operați într-o perioadă cu mult soare, purtați întotdeauna o cremă cu SPF de cel puțin 30, folosiți o șapcă și amânați concediul la mare pentru anul viitor.

Ai voie – să comunici cu medicul tău estetician

Medicul tău estetician este cel mai bun prieten în timpul recuperării după operația de rinoplastie. Îți recomand să ții cont de sfaturile pe care ți le va da. Și el își dorește ca recuperarea ta să se desfășoare în siguranță, iar rezultatul final să fie cel așteptat.

Metaforic vorbind, chirurgul tău estetician este un artist, iar tu ești opera sa de artă.

Așa că, în timpul recuperării tale nu ezita să îi pui întrebări ori de câte ori ai nevoie de răspunsuri.

În rest… îți doresc o recuperare ușoară.

 

Distribuie mai departe

Te invit să descoperi mai multe informații despre operația de rinoplastie.Dr. Cristian Nițescu

3 Comments on “Operație la nas: ce ai voie să faci după?”

 1. Buna ziua ,in urma operatiei de rinoplastie cateodata imi vine sa stranut ,reprezimta aceasta o problema ?

  1. Nu știu multe amănunte, dar, în principiu, nu ar fi o problemă. Dr. Cristian Nițescu.

 2. Buna ziua !
  Dupa operatia de rinoplastie , mai exact dupa fix o saptamana, inca nu pot respira pe nas.este normal ?.
  Mi a tot dat cu sterimar si miramar, dar degeba.
  Imi este teama sa mi pun picaturi gen bixtonim, ca sa nu devind dependent.mama mea este dependenta de epe de 15 ani.
  Dupa ce imi vor fi scoase atelele, voi putea respira normal.?.
  Va multumesc pt un eventual raspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *