Mamografie înainte de operația de reducere a sânilor?

iulie 12, 2019

mamografii reductie mamara

În fiecare an, mii de femei tinere care nu sunt supuse riscului de a face cancer la sân fac mamografii înaintea operației de reducere a sânilor.

Pacientele primesc recomandarea de a face această examinare, cel mai adesea, la sugestia medicilor, deși cea mai bună recomandare este aceea de a evita mamografiile de rutină înaintea operațiilor la sân, cu excepția cazurilor în care există semne de îngrijorare în acest sens.

Deși screeningul pre-chirurgical a fost o practică îndelungată în rândul medicilor, nici o societate profesională nu recomandă screening-ul de rutină până când o femeie nu împlinește 40 de ani.

De ce nu se face mamografie sub 40 de ani?

În general, indicația medicală înaintea unei operații de remodelare a sânului este ca pacienta să efectueze o ecografie mamară. Doar în cazurile în care, ecografia decelează modificări suspecte sau îngrijorătoare, pacienta trebuie să se adreseze medicului, iar acesta îi poate recomanda o mamografie.

Este clar mamografia este o examinare invazivă și de aceea, până la vârsta de 40 ani, recomandarea de primă intenție este ecografia. Mai trebuie spus că examenul paraclinic care este cel ce dă diagnosticul corect în cazurile în care ecografia arată anumite modificări patologice la nivelul sânului este, de fapt, RMN-ul.

Diferența dintre o mamografie și o ecografie.

Un studiu realizat de Erika D. Sears, chirurg plastician din Michigan și publicat în revista medicală JAMA Surgery a arătat că aproape o treime din femeile sub 40 de ani din SUA au făcut o mamografie înainte de operația de reducere a sânilor. Cercetătorii din domeniul serviciilor de sănătate au determinat că 52.486 de femei de toate vârstele au fost evaluate pentru reducerea sânilor între 2009 și 2015, în SUA.

În România avem doar o evidență a intervențiilor de mărire a sânilor. În 2015, chirurgii plasticieni români au pus peste 8000 de implanturi mamare, majoritatea siliconice, la 4006 de românce.

Peste 2500 de românce au solicitat implanturile rotunde, iar circa 1450 de femei au optat pentru implanturi anatomice, arată o statistică realizată de Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România

Doar 3% dintre pacientele care au solicitat această intervenţie au şi avut nevoie de ea, din raţiuni medicale. Concret, 120 de femei au beneficiat în 2015  de reconstrucţie mamară după mastectomie.

În 2018 numărul femeilor care și-au pus implant mamar a crescut la 5.000, ceea ce înseamnă aproximativ 10 mii de implanturi. Din aceste date este evident interesul româncelor pentru remodelarea sânilor, indiferent dacă vorbim de augmentare, ridicare sau reducție mamară.

Pentru augmentare mamară este relevantă o mamografie?

În general, indicația medicală înaintea unei operații de remodelare a sânului este ca pacienta să efectueze o ecografie mamară. Doar în cazurile în care, ecografia decelează modificări suspecte sau îngrijorătoare, pacienta trebuie să se adreseze medicului, iar acesta îi poate recomanda o mamografie.

Se practică recomandarea unei mamografii și în cazul unui implant mamar?

Marea majoritate a femeilor care sunt supuse intervenției chirurgicale de implant mamar sunt paciente sub 40 ani la care controlul paraclinic preoperator, în cele mai multe cazuri, ar trebui să se rezume doar la o ecografie mamară.

În ultimii ani, organizațiile medicale internaționale au cerut membrilor să identifice investigațiile și procedurile utilizate în mod obișnuit în domeniul lor, dar a căror necesitate ar trebui să fie pusă la îndoială. Una dintre ele este Societatea Americană de Chirurgie Plastică. În 2014, aceasta a susținut că femeile supuse unei intervenții chirurgicale elective la sân nu ar trebui să facă o examinare suplimentară, cum este cazul unei mamografii, decât în cazul în care există o antecedente medicale sau o constatare fizică ce impune aceste investigații.

Studiul recent publicat în JAMA Surgery Journal a arătat că 30% din femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani au făcut mamografii înainte de operația de reducere a sânilor, cu o rată de cinci ori mai mare decât a altor femei.

Aproximativ 4% din femeile cu vârste sub 30 de ani au primit recomandarea efectuării unei mamografii înaintea operațiilor de reducere a sânilor, în comparație cu 0,2% din populația femeilor milenare.

La efectuarea studiului, cercetătorii americani au exclus femeile a căror evidență medicală a indicat o istorie personală sau familială a cancerului de sân, predispoziția genetică sau boala precoce benignă a sânului.

Când se face reducția mamară? Reducerea sânilor poate să atenueze fi durerile de gât și spate asociate cu sânii prea mari.

Reducția mamară este o operație estetică, dar care are și reverberații medicale, având în vedere faptul că o femeie cu sânii foarte mari, a căror greutate depășește 1 kg (per sân), are de multe ori dureri la nivelul coloanei vertebrale cervicale și/ sau toracale, oboseală accentuată la mers, iar în timp poate dezvolta și alte afecțiuni, cum ar fi gonartroza etc.

Deși pare o idee bună ca pacientele să facă o serie de teste medicale înainte de intervențiile chirurgicale la sâni, încă nu există un studiu concludent care să lege mărimea sânului de șansele unei femei de a dezvolta cancer de sân.

5/5

Programeaza-te

Numele tău (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Subiect

Intervenția dorită

Mesajul tău

Suna-ne

+40 722 789 792

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *