lipoaspiratie

Tot ce trebuie să știi despre lipoaspirația clasică și cu laser

Prin intervenția de lipoaspirație puteți obține o siluetă bine conturată și puteți scăpa de acele depozite „încăpățânate” de grăsime.

Lipoaspirația – Ce este?

Lipoaspirația, cunoscută și sub numele de liposucție, este una dintre cele mai întâlnite intervenții estetice realizate în România. Este o metodă rapidă și eficientă de remodelare a corpului fără a depune eforturi fizice considerabile sau a supune organismul la diete dăunătoare. Această procedură presupune îndepărtarea excesului de grăsime din diferite părţi ale corpului:abdomen, șolduri, coapse, fese, brațe, gușă.

Atenție,
Lipoaspirația este o metodă de remodelare și nu una de slăbire. Dr. Cristian Nițescu

Există mai multe metode prin care poate fi realizată această operație estetică, printre care cea clasică și cea cu laser, aceasta din urmă fiind una dintre tehnicile relativ noi folosite în clinicile de chirurgie estetică.

Lipoaspirația – Cui i se adresează?

Candidații pentru această intervenție sunt pacienți cu depozite adipoase localizate în diferite zone (abdomen, coapse – așa-numitele „aripioare” -, fese, brațe, gușă, zona mamară la bărbați), depozite persistente chiar și în urma efectuării unor diete de slăbire sau activități fizice.

Nu toți pacienții care vor lipoaspirație sunt candidați pentru cea cu laser, aceasta fiind adresată unor depozite în aceleași zone enumerate mai sus, dar mai mici ca dimensiuni.

Candidatul perfect pentru lipoaspirație este reprezentat de o persoană care:

  • Are depozite adipoase localizate în diferite zone  care sunt persistente chiar și în urma efectuării unor diete de slăbire sau activități fizice;
  • Este într-o stare bună de sănătate fizică și mentală;
  • Are așteptări realiste în ceea ce privește rezultatul acestei intervenții;
  • Are peste 18 ani.

Lipoaspirația – Procedură

Indiferent de metoda utilizată, lipoaspiraţia implică introducerea unui tub special (canule)  în ţesutul adipos, prin incizii extrem de mici, de doar 3-4 mm. Aceste incizii sunt de obicei ascunse în cute ale pielii sau în zone ce pot fi mascate prin lenjerie intimă.

 

Ambele tipuri de liposucție se realizează sub anestezie generală și presupun ca etapă inițială a operației infiltrarea zonelor vizate cu o soluție specială, ce are și rol de anestezic local și rol anticoagulant.

Lipoaspirația clasică

În lipoaspirația clasică, țesuturile sunt infiltrate cu o soluție specială ce are rolul de a solubiliza grăsimea. Canula introdusă prin incizii este ataşată la un sistem vacumatic. Chirurgul manipulează canula la nivelul stratului profund de grăsime, aspirând-o.

Lipoaspirația cu laser

Spre deosebire de cea clasică, presupune o etapă premergătoare, în care, prin utilizarea unei canule speciale ce conține o fibră tip laser se realizează încălzirea și lichefierea grăsimii.Suplimentar, laserul realizează prin căldura produsă și hemostază, prin coagularea la nivelul vaselor mici, diminuând astfel riscul de echimoze (vânătăi) postoperatorii, acesta fiind un avantaj al acestei metode.Alt avantaj al utilizării laserului, la persoanele cu piele laxă, este faptul că acesta are și rol în ameliorarea elasticității pielii, diminuând excesul.Lipoaspirația cu laser are o durată mai lungă, ca intervenție, față de cea clasică și nu este indicată în cazul cantităților mari de grăsime.

Pentru eliminarea întregului strat de grăsime, uneori sunt necesare mai mult de două incizii. În timpul operaţiei de liposucție se vor pierde lichide şi este esenţial ca aceste pierderi să fie înlocuite pentru a nu se intra în stare de şoc. Pentru aceasta, pacientul va avea perfuzii, iar dacă este necesar, în cazuri extrem de rare, şi transfuzie de sânge.

În funcţie de aria care trebuie aspirată și de tipul de lipoaspirație utilizat, operația poate dura între o jumătate de oră şi câteva ore.

Tehnici prin care poate fi realizată operația de liposucție:

Tehnica tumescenței

Chirurgul injectează în țesutul asupra căruia trebuie să intervină o soluție specială care poate conține un anestezic și adrenalină, astfel încât să se elimine orice formă de durere, împreună cu hemostaza. Astfel, țesutul celular subcutanat va fi elevat de pe suprafața musculaturii, favorizând mișcările ansei menite să extragă grăsimea.

Liposucția asistată cu ultrasunete (UAL)

Undele sonore vor distruge legăturile dintre celulele grăsoase, facilitând extragerea acestora. Această tehnică poate fi folosită doar în anumite zone, cum ar fi: spatele sau zona pectorală la bărbați, unde este nevoie de o precizie mult mai mare la extragerea grăsimii.

Liposucția asistată cu laser

Presupune ghidarea undei laser cu ajutorul unei canule speciale care se inserează în țesutul grăsos. Aceasta va face ca intervenția să fie și mai precisă, acționându-se doar asupra celulelor grăsoase și lăsând zona curată și netraumatizată. Acest proces are, însă, o durată mai mare, din cauză că mișcările care trebuie efectuate vor fi mult mai lente.

Liposuctia asistată prin jet de apă (Liposcuția modernă)

Presupune o metodă tumescentă, adică de infiltrare a tesuturilor. Diferența dintre această tehnică și liposucția clasică este aceea că se folosește de jetul de apă pentru a disloca celulele grăsoase de restul țesuturilor, fără să le distrugă. Aceastea sunt pur și simplu aspirate. Această procedură se poate efectua și sub anestezie locală, asociată cu o ușoară sedare. Rămânând intactă și fiind separată automat de lichidul nefolositor, grăsimea poate fi ulterior injectată în cadrul unei intervenții de remodelare corporală.

Lipoaspirația – Recuperare

În ceea ce priveşte perioada de recuperare, aceasta se face gradual, durata variind de la zonă la zonă.

Pacientul poate merge după circa 1-2 zile, urmând ca îndepărtarea suturilor să se realizeze după 5-10 zile. În acest interval de convalescență, trebuie evitat efortul fizic și ortostatismul prelungit (statul în picioare).

Cicatricile rămase în urma inciziilor vor fi invizibile, în câteva luni după operație. Este recomandată purtarea hainelor compresive conform indicațiilor medicului chirurg în primele 1-2 luni (ex. burtiera, mânecuțele sau pantalonașii elastici etc.)

Lipoaspirația – Posibile complicații

Complicaţiile liposucției apar cu o incidenţă redusă, sunt tratabile şi urmările sunt aproape inexistente.Sunt citate în literatură edemul, hematomul, seromul sau suprainfectarea zonei liposucţionate. Cu o evoluţie mai serioasă, dar mult mai rar, pot apărea tromboflebita sau trombembolismul pulmonar.

Citește ultimele articole despre liposucție!

PREȚ: 1400 - 3000 Euro

*Prețul variază în funcţie de zone şi de cantitatea de grăsime ce urmează a fi scoasă.

Întrebări frecvente despre lipoaspirație

Nu, se scoate grăsimea în exces, întotdeauna rămân câteva celule adipoase, un strat extrem de subţire sub piele, strat prin care se vascularizează pielea, ce are rol de protecţie contra traumatismelor, ajută la procesul de termoreglare (menţinerea temperaturii corpului) şi are şi alte roluri importante.
Da, bineînţeles, dacă nu respectaţi un stil de viaţă sănătos ce să includă sportul şi o dietă adecvată (fără calorii în exces, dar ce conţine toate principiile alimentare), este posibil să câştigaţi în greutate sau să apară “colăcei”de grăsime. Totuşi, este puţin probabil sa va îngrăşaţi în zona lipoaspirată, de cele mai multe ori kilogramele în plus se distribuie în zonele netratate. Este de reţinut însă, ca şi regiunile în care s-a intervenit pot creşte în dimensiuni, în cazul unui surplus de kilograme. Menţinerea rezultatelor postoperatorii depinde de pacient, nu de medic.
Nu, liposucţia nu tratează celulita, o poate ameliora uşor prin îndepărtarea excesului de grăsime, dar celulita nu dispare, fiind condiţionată genetic şi de factori alimentari şi presupunând existenţa unor septuri fibroase ce trag de piele, dând acel aspect de “coajă de portocală”.
În principiu, cam orice zonă poate fi lipoaspirată: cele mai frecvente sunt abdomenul şi flancurile (părţile laterale, numite popular “mânere”), coapsele şi zona de “aripioare” de la nivelul joncţiunii coapse cu fese, braţele, guşa. Există şi regiuni unde lipoaspiraţia este contraindicată: zone ce sunt situate pe proeminenţe osoase, ce conţin elemente nobile (vase şi nervi semnificativi), sau zone funcţionale şi senzoriale.
Liposucţia NU este o metodă de a slăbi! Candidaţii pentru această operaţie sunt persoane ce au reuşit să slăbească prin alte metode (regim alimentar şi sport), stabiliandu-se la o greutate apropiată de cea ideală pentru ei, greutate ce s-a menţinut în lunile ce preced operaţia. Ei prezintă doar depozite de grăsime localizate, încăpăţânate, persistente, probabil constituţionale, care nu au dispărut prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Pacienţii scad într-adevăr în greutate, pentru că dintr-un depozit adipos abdominal de ex., se poate scoate şi un kg de grăsime. Ei vor scădea şi postoperator în greutate, organismul având un metabolism mai accentuat după îndepărtarea grăsimii. Totuşi scopul liposuctiei nu este de a slăbi, ci de a armoniza liniile corporale.
Nu, în urma operației de liposucție nu vei rămâne cu cicatrici. Intervenția presupune efectuarea unei incizii reduse ca dimensiuni, nu mai mari de 3 mm. Semnele vor fi vizibile imediat după operație, însă vor dispărea total în scurt timp.
Da, este posibil. Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul tău specialist, să luați decizia împreună, astfel încât să nu trebuiască ulterior să te confrunți cu efecte adverse nedorite.
Durata intervenției depinde în mare măsură de dimensiunea zonei pe care vă doriți să o modificați. În general, însă, operația de liposucție, având un grad redus de dificultate, durează mai mult de 60 de minute. În tot acest timp veți fi pus/ă sub efectul anesteziei generale sau parțiale (în funcție de discuția pre-operatorie și deciziile pe care le luați împreună cu medicul specialist).