Tot ce trebuie să știi despre implanturi mamare (silicoane)

Operația de implanturi mamare (silicoane) reprezintă intervenția chirurgicală prin care se inserează un implant cu silicon într-un buzunar creat la nivelul sânului, obținându-se astfel un bust proeminent și un decolteu atrăgător.

Primul implant siliconic a apărut în urmă cu ~55 de ani şi a fost ideea unui chirurg plastician care se juca cu o pungă de sânge, remarcând ce consistență asemănătoare avea cu un sân. Astfel i-a venit ideea de a realiza implanturi cu conţinut lichid ce să poată fi inserate în organism.

Implanturile mamare (silicoane) au fost prima dată vândute în SUA în anii 60’ ai secolului trecut, dar autoritatea federală a medicamentelor (FDA) nu le-a reglementat până la finele anilor 70’.

De-a lungul timpului atât învelişul cât şi conţinutul implanturilor a variat foarte mult, ajungându-se la implanturile de a 5 a generaţie, utilizate în prezent.

Operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare (silicoane) nu durează mai mult de două ore și se realizează după o anestezie generală. După introducerea implanturilor mamare, se folosesc niște fire speciale pentru ca cicatricile să se vindece și să dispară rapid.

Tehnici utilizate în operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare (silicoane)

Dr. Cristian Niţescu poate realiza intervenţia de implanturi mamare (silicoane) prin mai multe tehnici:

 • Cea mai larg utilizată este cea în care implantul se introduce în buzunarul creat printr-o incizie la nivelul șanțului mamar.
 • O altă metodă utilizată este cea trans-areolară, care presupune o incizie semicirculară, exact pe marginea inferioară a areolei, dar nu orice pacientă este candidata potrivită pentru acest tip de intervenție, ci doar cele care au areole mai mari.

Buzunarul unde se va situa implantul mamar cu silicon poate fi submuscular sau subglandular:

 • Submuscular – sub mușchiul mare pectoral, care se inserează pe coaste. Acesta va fi ridicat din zona sa de inserție și va acoperi implantul pe aproximativ 2/3 din dimensiuni.
 • Subglandular – în spațiul dintre glanda mamară și mușchi. În acest caz, implanturile mamare (silicoanele) sunt situate mai superficial, condiția esențială pentru candidatele pentru acest tip de intervenție fiind prezența unei glande mamare de dimensiuni medii sau mari și a unor țesuturi (piele și țesut subcutanat adipos) cu grosime suficientă cât să permită acoperirea corectă a implantului.

Oricum, atât locul de inserție, cât și tipul de incizie, dimensiunea și forma implantului vor fi stabilite de către doctor împreună cu pacienta, la consultația preoperatorie, în urma efectuării unor măsurători ale sânului și toracelui. În oricare situație, cicatricile vor fi foarte fine, practic invizibile, dacă se respectă cu strictețe indicațiile medicului chirurg plastician.

Candidata perfectă pentru operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare (silicoane)

Mărirea sânilor cu implanturi cu silicon îți îmbunătățește aspectul fizic, dar o persoană nu ar trebui să se gândească că prin această intervenție își poate schimba întreaga viață sau poate schimba relația pe care o are cu cei din jur. Operația estetică de mărire a sânilor cu implanturi mamare (silicoane) ar trebui făcută doar pentru a-ți crește imaginea și încrederea în sine și în propriul corp.

Poți fi o bună candidată pentru operația cu implanturi mamare (silicoane) dacă:

 • Consideri că ai sânii mici
 • Consideri că ai sânii asimetrici
 • Ți s-au lăsat sânii în urma nașterii sau alăptării
 • Dorești să faci o operație de reconstrucție mamară după ce ai avut o mastectomie
 • Ți s-au lăsat sânii după ce ai ținut o cură de slăbire

Pentru toate pacientele ce își doresc o operație cu implanturi mamare (silicoane), trebuie îndeplinite criteriile de mai jos:

 • Nu au făcut radioterapie
 • Au vârsta legală de 18 ani
 • Au așteptări realiste despre această intervenție
 • Nu sunt însărcinate și nu alăptează
 • Nu au o infecție în corplinie express

Pregătirea pentru operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare (silicoane)

Înainte de operația cu implanturi mamare (silicoane), o femeie trebuie să urmeze următorii pași:

  • Să renunțe la fumat cu cel puțin două săptămâni înainte de operație
  • Să întrerupă orice medicamente care pot influența coagularea sângelui
  • Să facă un set de analize: de sânge, ecografie mamară, radiografie pulmonară și electrocardiogramă
  • Să informeze medicul dacă există antecedente de cancer mamar în familie

Recuperarea după operația de mărire a sânilor cu implanturi mamare (silicoane)

După operația cu implanturi mamare (silicoane), pacienta poate avea senzații de oboseală și durere timp de câteva zile, iar sânii ei pot să rămână umflați și sensibili la contactul fizic timp de o lună sau mai mult. De asemenea, pacienta se poate confrunta și cu o senzație de încordare în zona sânului deoarece pielea ei se ajustează la noua dimensiune a sânului.

Pentru recuperarea corectă după procedura de mărire a sânilor cu implanturi mamare (silicoane) trebuie avuți în vedere următorii pași:

 • În primele ore de la intervenție, pacienta rămâne în repaos la pat, cu un sutien special
 • După operație sunt acceptate doar mișcări ușoare de brațe, plimbări scurte, iar după minim două săptămâni pacienta își poate relua activitatea la locul de muncă
 • După 3-4 zile, pacienta poate conduce mașina
 • Dușul este recomandat după câteva zile, dar nu trebuie să fie fierbinte pentru că poate stimula sângerarea
 • Pacienta trebuie să evite contactul sexual trei săptămâni după intervenție
 • Timp de șase săptămâni de la operație este indicată purtarea unei bustiere speciale
 • După operație, este recomandată evitarea fumatului
 • Sportul poate fi reluat cam la 1 lună de la operaţie, progresiv: iniţial mişcări uşoare ale picioarelor, la câteva zile se asociază şi cele de trunchi, apoi alergări
 • Este recomandat să nu se doarmă pe burtă 3-4 luni de la intervenție
 • Este interzisă administrarea de medicamente fără acordul prealabil al medicului

PREȚ: 3200 – 3400 Euro

*Prețurile operației variază în funcție de tipul și forma implantului

Sânul adult se extinde în lungime de la cea de-a doua coastă către cea de-a şaptea şi, în lățime, până la axilă. Are forma unei picături de apă.

Glanda mamară este formată din lobi care, la rândul lor, sunt împărţiţi în lobuli conectaţi unii de alţii prin ductele care au un rol important în transportarea laptelui către mamelon. Mamelonul conţine orificii prin care extrage laptele din fiecare ductă.

Porţiunile centrală, medială şi superioară ale sânului sunt situate pe muşchiul mare pectoral, iar porţiunea inferioară este cuprinsă de digitaţiile anterioare ale muşchiului mare dinţat anterior, de muşchiul oblic extern şi de fascia anterioară a muşchiului drept abdominal.

Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei şi reprezintă o treime din cancerele dezvoltate de către acestea. Una dintre metodele de salvare a vieții în aceste situații este operația de mastectomie, ce presupune îndepărtarea întregii glande mamare, de obicei împreună cu mamelonul. Datorită procedurilor avansate, chirurgii plasticieni reușesc să reconstruiască sânii cu ajutorul implanturilor mamare (silicoane), astfel încât să pară cât mai naturali. Desigur, operația de reconstrucție a sânului cu implanturi mamare cu silicon se face doar cu acordul unui medic oncolog.

Procedura de reconstrucţie mamară se poate realiza în acelaşi timp cu îndepărtarea tumorii, în cadrul unei intervenţii la care vor participa atât o echipă de chirurgi, cât şi una de chirurgi plasticieni: echipa de chirurgi îndepărtează tumora şi eventualul ţesut ganglionar, urmând ca plasticienii să reconstruiască sânul. Astfel, prin operația de reconstrucție cu implant mamar se pot obţine rezultate excelente.

Reconstrucţia mamară presupune utilizarea unui implant sau expander, ce va fi ulterior înlocuit cu implant mamar siliconic. Dacă ţesuturile pacientei (pielea şi muşchiul) ce trebuie să acopere implantul sunt deficitare sau de o proastă calitate, se poate opta pentru utilizarea de lambouri (transpoziţia de ţesut din alte zone), atât în combinaţie cu un implant mamar cu silicon, cât şi fără, după necesităţile fiecărei paciente. De abia în etapa secundară se pot reconstrui areola şi mamelonul.

Implanturile mamare (silicoane) au garanție pe viață. Ceea ce nu se înțelege corect de către public este că garanția pe viață se referă la viața siliconului în sine, nu la viața pacientei care a primit un astfel de implant.

În general, datorită tehnologiei avansate, un implant siliconic are o durată de viață de 10 ani. Aceasta este limita uzuală și recomandată pentru înlocuirea implanturilor (silicoanelor). Din punct de vedere fizic, ele pot rezista implantate fără riscuri chiar și pe o durată mai mare, de 15 ani, poate și mai mult, însă nu exista studii clinice care să certifice acest fapt. Un certificat de garanție pe viață înseamnă că în decurs de 10 ani de la implantare, dacă implantul siliconic se sparge în interiorul organismului, el poate fi înlocuit gratuit ca device (nu și ca operație).

În ceea ce privește calitatea implanturilor de silicon, ele sunt produse la standarde foarte înalte, chiar dacă tehnologia după care produc cele mai importante două fabrici din Statele Unite ale Anericii nu s-a mai schimbat din 2003, dovadă că produsele sunt de foarte bună calitate.

În ceea ce privește rezistența implanturilor mamare (silicoane), trebuie știut că grosimea învelișului siliconic are o foarte bună rezistență la rupere. Spre exemplu, un silicon cu un diametru de 11 cm să zicem, poate ajunge să fie testat prin întindere și poate ajunge la 50 de cm fără să se rupă.

Trebuie știut că fiecare implant siliconic vine cu date de identificare ale producătorului, lotul din care provine, data fabricației. Astfel, după operație, fiecare pacient primește din partea chirurgului estetician un fel de pașaport pe care este înscris tipul de implant folosit, volumul, seria și data fabricării. Acesta este un instrument de identificare folosit în cazul unor situații neplăcute precum deteriorarea silicoanelor în termenul lor de garanție.

Din punct de vedere al sănătății trebuie menționat că implanturile mamare (silicoanele) nu prezintă nici un risc pentru pacientă. Dacă vorbim din punct de vedere estetic, este cert că apar modificări, dar acestea nu se datorează silicoanelor ci modului în care reacționează organismul uman la modificările pe care le parcurge.

Implanturile mamare (silicoanele) nu influențează trasformările corporale din timpul sarcinii sau pierderii/câștigării în greutate, deorece el sunt plasate submuscular, deci nu au nici un impact nici pozitiv , nici negativ asupra esteticii sânului.

Schimbarea esteticii sânilor în cazul sarcinii sau a fluctuațiilor de greutate este influențată de foarte multe variabile precum bagajul genetic, structură internă a sânului și chiar tipul de piele.

Pe piață au apărut nenumărate mărci producătoare de implanturi mamare (silicoane) şi există o mulţime de medici “amatori” să le utilizeze, dar şi paciente care caută un preţ cât mai mic pentru o intervenţie cu silicoane. Pentru a fi sigură că alege cel mai bun implant mamar, o persoană ar trebui să țină cont de următoarele sfaturi:
• întrebaţi chirurgul plastician ce implanturi foloseşte
• aflați dacă acel medic e o persoană de încredere
• întrebaţi medicul ce dimensiune este optimă pentru dumneavoastră şi nu veniţi cu idei preconcepute
• solicitaţi buletinele de la implanturi
• dacă nu aveți suma necesară pentru a efectua o intervenţie la un medic serios, cu implanturi de calitate, mai bine amânaţi data operaţiei până când veţi fi capabil financiar să vă permiteţi acest lucru. Nu optaţi pentru varianta mai ieftină, pentru că aceasta este de cele mai multe ori creatoare de probleme, ulterior putând apărea complicaţii grave
MIT: Implanturile mamare (silicoanele) mari şi foarte mari ridică sânii, prin urmare nu ar mai fi nevoie de operaţia de ridicare a sânilor.

Implantul se inseră în majoritatea cazurilor sub muşchiul mare pectoral. Căderea acestuia este provocată de ţesuturile mamare – glandă, grăsime, piele etc. Astfel, în momentul introducerii unui implant sub muşchi, acesta va sta relativ fix pe torace, în timp ce restul de ţesut mamar, care este căzut, sau pielea inelastică, vor atârna peste. În timp, acest lucru va fi şi mai evident, apărând aspectul inestetic de „double bubble” – muşchiul cu implantul respectiv reprezintă o proeminenţă pe torace, iar restul de ţesut mamar ce atârnă sub implant este o a doua proeminenţă. Iată motivul pentru care, în vederea obţinerii unor rezultate bune, după inserarea unui implant mamar, se va face liftingul mamar pe implant, pentru a scoate excesul eventual de piele şi a ridica ţesutul mamar căzut la poziţia corectă pe torace.

MIT: Operaţiile de implant mamar cu silicon se pot face cu laser.

Orice operaţie de implant se face cu bisturiul, nu se pot face intervenţii chirurgicale de mărire a sânilor cu implanturi fără a tăia ţesuturile şi fără cicatrici.

MIT: Există implanturi personalizate, care se fac pe comandă.

Nu există aşa ceva. Există însă la firmele consacrate producătoare de implanturi de cea mai bună calitate, o gamă extrem de largă de dimensiuni, volume şi forme de implant, astfel că, într-adevar se pot găsi implanturi ce se potrivesc perfect fiecărei femei.

MIT: Implanturile cu silicon sunt garantate pe viaţă.

Implanturile, ca şi orice dispozitiv/device medical au o durată de viaţă limitată, nu sunt veşnice. Astfel, ele nu sunt garantate pe viaţa pacientei. Implanturile au garanţie, însă aceasta este valabilă pe viaţa lor – de aproximativ 10-15 ani – acesta fiind intervalul de timp, după care firmele producătoare recomandă schimbarea lor.

MIT: Implanturile mamare (silicoane) explodează în avion.

Numeroase paciente au întrebat cât de repede postoperator pot zbura cu avionul fără ca implantul să explodeze. Nu are nicio legătură călătoria cu avionul cu eventuala spargere a implantului. Avioanele sunt presurizate, adică nu diferă cu nimic aerul din avion de cel pe care îl respirăm pe pământ zi de zi, astfel că nu există niciun pericol potenţial al călătoriei cu avionul pentru posesoarele de implanturi.

MIT: Nu mai poți alăpta după intervenţia de implant mamar cu silicoane

Una dintre marile temeri ale femeilor este aceea că după intervenția chirurgicală de mărire a sânilor, ele nu vor mai putea alăpta atunci când vor decide să devină mame. Nimic mai fals. Pozitionarea implantului se face fie subglandular, fie submuscular, în oricare din cazuri însă, glanda mamară nu este afectată în niciun fel şi deci implicit nu se modifică nici cantitatea, nici compoziţia laptelui. “Nu există dovezi medicale în acest sens, deşi s-au efectuat studii numeroase privind alăptarea post-implant” a subliniat doctor Cristian Nițescu.

MIT: Implanturile mamare (silicoane) se pot topi ușor

Învelișul exterior al implanturilor cu silicon se topește la o temperatură de 200 de grade Celsius, astfel că nimic din ce ar face în mod normal o femeie nu va duce la topirea implanturilor, astfel că este permisă expunerea la soare sau sauna.