ginecomastie

Prin ginecomastie ne referim la situația în care un bărbat are sânii mai mari decât ar fi normal. Această problemă poate să apară la bărbați în copilărie, în perioada pubertății sau la maturitate. În timpurile noastre, din fericire, în funcție de stadiul acestei probleme, și de nevoile pacientului, ginecomastia poate fi corectată chirurgical. În acest articol, te ajut să înțelegi ce reprezintă ginecomastia și când ai nevoie să recurgi la ajutorul chirurgului estetician.

Ce este ginecomastia

Un bărbat ajunge să fie afectat de ginecomastie în momentul în care, în organismul său, se produce un dezechilibru hormonal. Mai exact, între testosteron și estrogen, acesta din urmă fiind, de regulă, în cantități mici la bărbați. Când este vorba despre ginecomastie, nivelul de estrogen este peste limita obișnuită, la un bărbat și, din acest motiv, țesutul mamar crește.

O altă cauză a ginecomastiei mai este și obezitatea care, și ea, provoacă o creștere a nivelului de estrogen în organism. Mai mult, dacă ești supraponderal este evident că vei avea grăsime în exces, care va da aspectul de sâni masculini. Deși uneori schimbarea stilului de viață și activitatea sportivă pot să îmbunătățească situația, asta nu se întâmplă în toate cazurile.

Odată cu procesul de îmbătrânire, nivelul testosteronului din organismul unui bărbat se diminuează, ceea ce poate duce la producerea în exces a estrogenului. Așadar, bărbații aflați la o vârstă mai înaintată pot și ei să sufere de ginecomastie. Aproximativ 1 din 4 bărbați cu vârsta între 50-69 de ani sunt afectați de ginecomastie, potrivit datelor.

Alte cauze ale ginecomastiei pot să mai fie problemele tiroidiene, unele tumori, medicamentele,
consumul de substanțe interzise, steroizii, bolile ficatului și altele.

Când este recomandată operația de ginecomastie

Operația de ginecomastie reprezintă corectarea chirurgicală a sânilor supradezvoltați la bărbați. Deși nu mulți bărbați se încumetă să facă această operație, din cauza preconcepțiilor, în ultimii ani receptivitatea față de procedura chirurgicală de reducere a țesutului mamar a crescut.

Primul semn de ginecomastie este apariția unei umflături de grăsime în zona vizată, de multe ori, sensibilă la atingere. Este necesar să mergi la medic pentru diagnostic, ca să te asiguri că nu este vorba despre alte probleme precum semnele de cancer – pentru că și bărbații pot face cancer mamar, în proporție mai mică, dar fac, sau diferite afecțiuni ale pielii. Alte semne de ginecomastie ar putea să mai fie și durerea și unele secreții apărute la nivelul sânilor.

Ca specialist în chirurgie estetică, îi sfătuiesc pe acei bărbați care se simt jenați de situația lor și care încearcă să își ascundă problema, să ia în considerare metoda chirurgicală. Ginecomastia evoluează, ajungând ca, de la un anumit punct în sus, să nu mai existe altă soluție pentru problemă decât cea chirurgicală.

În urma operației, pacientul va scăpa de aspectul inestetic dat de ginecomastie, va putea să poarte haine pe care înainte începuse să le evite, din cauza modului în care îi scoteau în evidență defectul, și va căpăta mai multă încredere în forțele proprii.

Cum se desfășoară operația

Prima vizită la chirurgul estetician va fi consultația, în timpul căreia se va stabili ce urmează să fie făcut, chirurgical, pentru corectarea ginecomastiei, dacă se confirmă prezența acesteia. Pacientul este sfătuit să facă unele analize de sânge și chiar o ecografie.

Chirurgul estetician îndrumă pacientul în legătură cu lucrurile pe care trebuie să le facă, precum și cu cele pe care trebuie să le evite, înainte de operație. Intervenția chirurgicală de ginecomastie poate să fie mai simplă, sau mai complexă, de la caz la caz. Aceasta presupune o mastectomie subcutanată sau o mastectomie asistată prin liposucție.

În cazul mastectomiei subcutanate, incizia se realizează, după situație, la nivelul areolei, implicând și o excizie a surplusului de piele. O ginecomastie mai evoluată implică o abordare diferită, iar incizia ar putea să fie mai amplă.

În cazul mastectomiei asistate prin liposucție, incizia se face în zona axilei, avantajul fiind că areola pacientului rămâne intactă, se evită posibilele complicații, iar durerea este minimă. Cu ajutorul liposucției se elimină țesutul adipos. Totodată, prin această procedură se înlătură și glanda mamară.

Personal, operez ginecomastia și prin liposucție, și chirurgical, atunci când este vorba despre excizia pielii în exces.

Recuperare după ginecomastie

În urma operație de ginecomastie, pacientul este îndrumat să urmeze o perioadă de aproximativ două săptămâni destinate recuperării.

În perioada menționată, pacientul trebuie să evite efortul, în special în zona brațelor. Pacientul va purta un corset special, la sfatul medicului și va urma întocmai recomandările acestuia, în ceea ce privește tratamentul și eventualele medicamente pe care trebuie să le ia.