Chirurgia plastică te scapă de „gura de lup” şi de „buza de iepure”

ianuarie 14, 2019

buza de iepure

Nașterea unui copil este de obicei un eveniment deosebit de fericit în viața părinților și familiei. Dar, din păcate, nu toți copiii se nasc sănătoși. Uneori micuții pot prezenta diferite probleme fizice și estetice care le vor influența dezvoltarea ulterioară. Una dintre cele mai frecvente malformații congenitale ce poate apărea este cheilo-palato-schizisul/cheilo-gnato-palato-schizis, (denumită popular în funcție de poziția și gradul de afectare „buză de iepure” sau“gură de lup” – aceasta fiind forma mai gravă), intâlnită cu o incidență de 4 la 10.000, predominant la sexul masculin (60-70% din pacienți sunt băieți).

Există mai multe forme, gravitatea fiind variabilă în funcție de locul și gradul afectării: în termeni uzuali, afecțiunea aceasta presupune prezența unei despicături la nivelul cavității bucale, ce poate afecta doar buza sau se poate întinde și pe interiorul cavității bucale [afectând arcadele dentare și bolta palatină („cerul gurii”) în proporții variabile, fie pe centru sau pe o parte (dreapta sau stânga)].

Pe scurt, cerul gurii comunică în cazurile grave cu cavitatea nazală, ceea ce duce la dificultăți respiratorii și de alimentație, ce pot pune în pericol chiar viața nou-născutului. Simpla prezență a acestei despicături velo-palatine cauzează probleme de alimentație orală, întârzâieri în dezvoltarea limbajului, probleme emoționale datorate aspectului inestetic și uneori poate duce la deces.

Riscul de apariție al cheilo-palato-schizisului este mai crescut în cazul copiilor proveniți din părinți ce au ei înșiși istoric familial sau antecedente proprii de despicătură de val palatin, dar nu numai. Consumul de medicamente, droguri, alcool, expunerea la radiații, diferite infecții, malnutriția sau o alimentație defectuoasă a mamei pe perioada sarcinii, pot cauza apariția acestei afecțiuni la făt.

Copiii cu “gură de lup” nu pot să se hrănească corect deoarece legătura directă între cerul gurii și cavitatea nazală cauzează dificultăți atât la supt cât și la înghițit și respirat. Deseori copilul se poate îneca cu alimente lichide ce îi pot curge prin nas, fiind inhalate în plămâni, ceea ce poate cauza infecții pulmonare grave sau chiar moartea prin asfixie. Diagnosticul acestei afecțiuni prin examen ecografic nu este mereu posibil înainte de naștere.

Din fericire, malformația poate fi corectată în totalitate prin intervenție chirurgicală, redându-i copilului șansele la o viață normală încă din luna a șasea de viață, permițând astfel și dezvoltarea optimă a limbajului. În cele mai multe cazuri vor fi necesare mai multe intervenții, acestea variind ca număr și tip în funcție de gravitatea despicăturii, prezența altor malformații faciale și de starea de sănătate generală a copilului. Părinții trebuie însă să se prezinte cât mai rapid după naștere la medicul chirurg pentru o evaluare a defectului și pentru a putea stabili conduita operatorie ce va fi adoptată și momentul propice pentru intervenție.

Odată operat, copilul se va dezvolta normal din toate punctele de vedere. Uneori este nevoie intervenția unui logoped pentru a corecta eventualele probleme de vorbire.

Această intervenție chirurgicală realizată la momentul potrivit (în perioada de sugar) are un impact extraordinar asupra vieții copilului afectat, atât din punct de vedere funcțional – asigură corectarea defectului și astfel o dezvoltare fizică normală, cât și din punct de vedere emoțional și psihologic – scutește individul de chinul de a trăi cu o malformație facială extrem de vizibilă, asigurându-i astfel o viață normală și integrarea în societate.

Distribuie mai departe

Te invit să descoperi mai multe informații despre operațiile estetice.Dr. Cristian Nițescu

8 Comments on “Chirurgia plastică te scapă de „gura de lup” şi de „buza de iepure””

 1. Pingback: Chirurgia plastică te scapă de “gura de lup” şi de “buza de iepure” | Dr. Cristian Niţescu

 2. Elena

  Bună ziua. Numele meu este Elena Nedelcu. Am 42 de ani. M-am născut cu buza de iepure.Toata viata am avut de suferit de pe urma acestui defect. Soțul meu nu ma mai vede ca la început. Nu dispun de bani, fapt pentru care nici nu am îndrăznit să-mi fac speranțe. Cum as putea obține o astfel de operație!?

  1. Cristian Nițescu

   Bună ziua,

   Vă rog să veniți la o consultație la Spitalul de Chirurgie Plastică și Arsuri.
   Pentru informații suplimentare sau programare la consultație sunați-mă la nr 0722789792.

   Dr. Cristian Nițescu

 3. Alex

  Buna. M-am născut cu despicatura lombara stânga și am avut 5 intervenții dar am rămas cu o despicatura pe buza si as dorii sa stiu daca se poate rezolva si la ce suma ar putea ajunge.multumesc mult

  1. Cristian Nițescu

   Bună ziua. Nu pot ști exact decât dacă veniți la o consultație. Pentru o programare, sunați-mă la tel. 0722.789.792 Dr. Cristian Nițescu

 4. Mihaela

  Buna ziua. M am născut cu buza de iepure ,am 20de ani am fost operata decât o singura data la vârsta de 3 luni și in privința asta arată cât de cât binișor ținând cont ca am fost operata decât atunci . As dori sa știu dacă as putea sa îmi îndrept nasul ,am nasul stâng și o deviație de sept nu ma interesează îmbunătățirea respirației pt ca m am obișnuit sa respir decât pe o nara de 20 de ani , m ar interesa daoar sa îl îndrept sa nu mai para așa strâmb și urma de operație dintre nas și buza dacă se poate estompa cumva sa nu se mai cunoască

  1. Cristian Nițescu

   Bună ziua. Da, se poate rezolva nasul. Trebuie să veniți la o consultație. Pentru o programare, sunați la tel: 0722.789.792 Dr Nițescu

 5. Dana

  Buna seara nepotelul meu de 7 zile sa nascut cu Buza de iepure ce putem sa facem daca sumtem in Moldova chisinau.Si ce pret are asa o operatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *