rinoplastie

De cele mai multe ori motivul pentru care un pacient apelează la rinoplastie, operația estetică de remodelare a nasului, este pentru îmbunătățirea aspectului și proporților acestuia, astfel încât să obțină o estetică facială armonioasă. Fiecare pacient este unic, de aceea rinoplastia abordează o plajă largă de schimbări ale formei nasului, intre care putem numi reducerea dimensiunilor, ridicarea vârfului, îmblanzirea unui nas prea ascuțit sau definirea unui nas prea lat, corectarea unui nas asimetric, îngustarea nărilor prea mari sau îndepărtarea cocoașei nazale.

Ce este important să știi despre rinoplastie

Rinoplastia este una dintre cele mai cautate și apreciate intervenții estetice atât din lume cât și din România, iar numărul pacienților crește semnificativ în fiecare zi. Este o procedură complexă și poate avea ca scop atât corectarea unor malformații congenitale ale nasului, a unor deformări cauzate de traumatisme survenite pe parcursul viații cât și înlăturarea unor obstrucții nazale (în cazul corectării deviației de sept, de exemplu).

Rinoplastia aduce beneficii pacientului

Operaţia estetică la nas – rinoplastia sau rinocorecția, în termeni de specialitate – este o procedură solicitată din ce în ce mai des de pacienți, care poate produce o îmbunătățire substanțială a aspectului figurii.

O operație reușită de acest tip poate schimba cu totul expresia facială, nasul având o poziție centrală și fiind extrem de vizibil. Se obține astfel un echilibru în ceea ce privește aspectul trăsăturilor faciale și o creștere a încrederii în sine a pacientului.

Îmbunătăţirile estetice pe care un chirurg plastician le poate face prin operaţia de rinoplastie constau în:

 • scăderea dimensiunilor nasului în raport cu structura feței, atfel încât să obținem o imagine echilibrată și bine proporționată;
 • corectarea lățimii nasului, atât la nivelul bazei nazale cât și a varfului;
 • modificarea profilului nazal (îndepărtarea „cocoașei” inestetice);
 • corecția vârfului nasului în cazul în care este căzut, are o formă proeminentă (tip bulb) sau este prea ridicat;
 • îngustarea şi schimbarea formei nărilor (în cazul în care acestea sunt prea proeminente sau au forme anormale);
 • corecția asimetriilor prezente în anumite cazuri de deviație nazală.

Galerie foto rinoplastie

Cum se desfășoară rinoplastia?

Rinoplastia nu este doar o intervenție estetică realizată cu scopul remodelării nasului, ci poate avea și un scop funcțional: corectarea unor defecte anatomice (de „arhitectură” nazală internă), ce cauzează deseori dificultăți respiratorii.

Prima consultație realizată cu un chirurg estetician este extrem de importantă pentru că în cadrul acestea se vor stabili detaliile privind întreaga procedură, se va discuta despre așteptările dumneavoastră în urma operației de rinoplastie și cât de realist pot fi acestea realizate, va fi stabilit istoricul dumneavoastră medical, în ce măsură exista factori de risc suplimentari și de asemenea dacă există factori externi care pot periclita succesul procedurii (precum fumatul sau anumite medicamete pe care le luați în mod curent).

Medicul estetician va analiza de asemenea structura oaselor și cartilajelor nasului, forma feței, grosimea pielii, parametri legați de vârstă și va recomanda de asemenea o serie de analize specifice pentru a determina starea dumneavoastră de sănătate preoperator. Nu în ultimul rând vor fi realizate fotografii și măsurători ale feței ce vor fi include în dosarul medical.

Pentru ca dumneavoastră să fiți mulțumit de rezultatul procedurii trebuie să fiți cât mai deschis și transparent în discuția cu medicul dumneavoastră, să comunicați care sunt așteptările pe care le aveți și de asemenea să fiți deschis către sugestiile medicului, deoarece este posibil ca anumite cerințe să nu fie realiste sau să fie nepotrivite în cazul dumneavoastră.

Tipuri de rinoplastie

Rinoplastia închisă

Rinoplastia închisă presupune realizarea unor mici incizii pentru fiecare nară. Acestea vor permite introducerea instrumentelor medicale de remodelare nazală cu ajutorul cărora chirurgul estetician va corecta aspectul nasului. Avantajul acestei proceduri este faptul că cicatricile sunt interne, deci nu sunt vizibile cu ochiu liber. Există însă limitări în ceea ce privește zona și tipul de remodelare în acest tip de procedură – nu poate fi modificat aspectul vârfului nasului prin modul inchis de realizare a intervenției.

Rinoplastia deschisă

Rinoplastia deschisă va expune oasele și cartilajele nazale printr-o incizie externă pe columelă ( porţiunea îngustă de ţesut care separă nările) ce permite îndepărtarea pielii de la suprafața nasului. Acest tip de procedură permite un acces total chirurgului pentru orice tip de schimbare anatomică a nasului. Este o procedură complexă și o soluție potrivită inclusiv în cazul deformărilor nazale severe, deoarece permite o vedere foarte bună asupra întregii anatomii. Deși recuperarea durează puțin mai mult decât în cazul rinoplastiei închise, această procedură este la fel de sigură și uneori chiar mai eficientă, fiind clar recomandată pentru anumite tipologii de pacienți.

Anestezia în timpul operației de rinoplastie

Pentru foarte multe persoane, subiectul anesteziei în timpul intervențiilor estetice este unul extrem de sensibil și este o sursă de anxietate, însă aceasta este absolut necesară pentru orice operație de rinoplastie. O intervenție medicală de o astfel de anvergură nu poate fi realizată “pe viu” deoarece stresul atât fizic cât și emoținoal la care s-ar supune un pacient nu poate fi suportat în mod normal. Nu trebuie să vă temeți de anestezie sau să o priviți ca pe un aspect negativ, ci trebuie să înțelegeți, cu ajutorul medicului, ce presupune aceasta de fapt.

Știați de exemplu că organismul uman reacționează imediat și în mod natural la traumă? La o simplă tăietură sau șoc mai puternic poate fi observată o creștere a bătăilor inimii, o respirație accelerată sau din contra, superficială, iar în unele cazuri începem chiar să lăcrimăm involuntar. Oricât de rezistenți am putea crede că suntem atunci vorbim despre durere sau șoc, corpul nostru este imprevizibil și greu de controlat. De aceea anestezia nu vine doar pentru a ne simți mai confortabil în timpul unei proceduri medicale, ci și pentru a preîntâmpina reacții neașteptate la trauma pe care o resimțim în timpul acestea.

Astfel, fiind vorba despre o procedură chirurgicală invazivă, remodelarea nasului nu poate fi realizată decât sub anestezie. În chirurgia estetică intervențiile se pot realiza sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea acestora, de preferințele dumneavoastră si de cerințele medicului specialist în raport cu tipul de procedură.

Anestezia locală este indicată doar într-un număr redus de intervenții, de regulă atunci când se va remodela o zonă superficială precum vârful nasului. Aceasta vă permite să fiți treaz pe parcursul intervenției, însă zona pe care se lucrează va fi complet amorțită deci nu veți simți durere sau discomfort.

Cu toate acestea cel mai cunoscut si recomandat tip de anestezie pentru operațiile de remodelare a nasului este anestezia totală. Aceasta se administrează prin intubare iar pacientul va fi adormit total. Asfel puteți fi sigur că nu veți resimți nici un discomfort pe timpul procedurii și nu veți fi treaz în timp ce medical chirurg va efectua intervenția. Este un avantaj major atât pentru dumneavoastră cât și pentru chirurg, care poate astfel să își concentreze toată atenția către procedura medicală în sine, fără a vă supune unui stres suplimentar complet inutil și periculos.

 

Avantajele pe care le ofera rinoplastia

Operația estetică la nas, rinoplastia, are avantaje atât estetice cât și funcționale:

 • se poate îmbunătății aspectul nasului, ajutând la echilibrarea trăsăturilor faciale ale pacientului;
 • se pot ameliora problemele respiratorii sau problemele cauzate de îngustarea căilor respiratorii;
 • este soluția ideală pentru acele persoane care s-au născut cu o formă asimetrică a nasului, cu deviație a cartilajului nazal sau cu alte defecte care afectează sistemul respirator.

La ce vârstă poți face operația de rinoplastie

În general, candidaţii pentru intervenţia de remodelare a nasului trebuie să aibă peste 18 ani, pentru ca procesul de creștere să se fi încheiat complet. Operaţia de rinoplastie se poate efectua doar în momentul în care oasele nazale au ajuns la maturitate.

Rinoplastia este o intervenţie chirurgicală care corectează aspectul nasului, dar, în acelaşi timp, pacientul trebuie să aibă aşteptări realiste de la o astfel de intervenţie, având în vedere armonia ce trebuie creată între forma și dimensiunile nazale şi fizionomia pacientului.

Ce ai voie și ce nu ai voie înainte de rinoplastie

Aceasta este operația care pune în lumină adevarata valoare a chirurgului care o efectuează, experiența și o bună cunoaștere a anatomiei fiind cele două coordonate ce stau la baza conduitei intraoperatorii, o modificare mică putând avea un efect extrem de vizibil. Oricum, toate aceste aspecte le vom discuta împreună la consultația preoperatorie.

Înainte de realizarea unei astfel de intervenţii este recomandată renunţarea la fumat, evitarea administrării de aspirină, vitamina E sau anticoncepţionale și alte medicamente ce influențează coagularea sângelui. Unii specialişti indică suplimentele de vitamina C care pot ajuta în procesul de cicatrizare.

 

O potențial pacient este un bun candidat pentru operația de rinoplastie atunci când:

 • Nu este mulţumit de mărimea, forma sau unghiul nasului;
 • Nasul este prea mare sau prea mic în raport cu proporţiile feței;
 • Are probleme de respiraţie din cauza unei eventuale deviații de sept dar și a unor iregularițăți în interiorul nasului;
 • Are o protuberanță nazală care este prea ridicată, amplă sau care atârnă.
 

În general, candidaţii pentru intervenţia de remodelare a nasului trebuie să aibă peste 18 ani, pentru ca procesul de creștere să se fi încheiat. Operaţia de rinoplastie se poate efectua doar în momentul în care oasele nazale au ajuns la maturitate.

Ca pentru toate operațiile estetice efectuate sub anestezie generală și pentru rinocorecție este necesară o zi de spitalizare. În acest timp, pacientul este monitorizat şi personalul medical se asigură că-şi va reveni complet până la externare.

Rinoplastia nu este asociată cu riscuri majore care să vă pună în pericol sănătatea. După intervenția chirurgicală pot apărea ușoare ameţeli, sângerare minimă, dureri de cap moderate, fenomene care nu persistă mai mult de câteva ore și sunt rezolvate cu succes prin tratamentul postoperator. Respiraţia pe nas se poate face cu dificultate câteva zile postoperator, iar zona nasului rămâne mai sensibilă două-trei săptămâni după operaţie.

Operaţiile estetice la nas nu lasă niciodată cicatrici vizibile atunci când sunt efectuate de un chirurg estetician cu experiență.

Rinoplastie preț

PREȚ: 2700 Euro

**Rinoseptoplastia (Rinoplastie + Deviație de sept) – 3300 Euro

Dr. Cristian Nițescu
medic primar chirurgie estetică şi doctor în ştiinţe medicale.

peste 20
Ani experiență
peste 10000
Operații estetice cu succes