abdominoplastia

Tot ce trebuie să ştii despre abdominoplastie

Abdominoplastia este o metodă chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele şi grăsime (aşa-numitul „șort” sau „colăcel”) din regiunea mijlocie şi inferioară a abdomenului.

Procedura conferă o linie armonioasă corpului: elimină pielea încreţită, întăreşte muşchii abdominali şi aplatizează abdomenul, în unele cazuri putând chiar crea talia de „viespe”.

Abdominoplastia poate fi utilă atunci când:

  • Dietele şi exerciţiile fizice nu te-au ajutat să-ţi întăreşti musculatura abdominală;
  • Pielea şi muşchii nu revin la tonosul normal. Aceasta este o problemă cu care se confruntă mai ales cei care au reuşit să slăbească mult.

Cu toate acestea, abdominoplastia este o operaţie majoră. De aceea este important să ştii cât mai multe despre ce presupun procedura şi riscurile acesteia înainte să începi procesul.

Cine poate beneficia de operaţia de abdominoplastie

Cea mai frecventă cauză a deformării abdominale este sarcina şi, implicit, sarcinile multiple. Aceasta face ca pielea de pe abdomen să se întindă peste capacitatea ei biomecanică, forţând chiar şi structurile musculoaponeurotic de pe peretele abdominal. La fel contribuie şi slăbitul post natal. Dacă simţi că nu ai reuşit să scapi de acest surplus, se poate să nu o faci natural niciodată. O altă cauză a deformării abdominale constă din slăbitul drastic, fie că este rezultatul unor diete eficiente sau prin operaţia cu bypass.

De aceea, abdominoplastia se adresează în egală măsură bărbaţilor şi femeilor care prezintă un surplus de piele şi grăsime pe abdomen, ce nu dispare prin dieta sau exerciţii fizice. Acest „șort” este, în anumite cazuri, rezultatul unor pierderi mari în greutate. Abdominoplastia poate fi de mare ajutor femeilor care au avut sarcini multiple şi au muşchii abdominali mult depărtaţi.

În ce cazuri nu este indicată abdominoplastia?

În cazul în care o femeie intenţionează să mai aibă o sarcină, abdominoplastia nu este indicată deoarece muşchii verticali ai abdomenului, refăcuţi în urma tratamentului, se vor distanţa din nou în perioada gravidităţii. De asemenea, abdominoplastia nu este indicată persoanelor care sunt în timpul unui proces de slăbire. Acestora li se recomandă amânarea operaţiei de abdominoplastie până după stabilizarea rezultatelor dietei.
Mai mult, nici persoanele care se confruntă cu boli cum ar fi cele de inimă, diabetul, obezitatea morbidă şi nici cele care fumează excesiv nu ar trebui să apeleze la abdominoplastie.

Pregătirea pentru operaţie

Înainte de intervenţie este importantă discuţia despre istoricul medical. Specialistul va avea nevoie să ştie dacă există istoric de sarcină şi care sunt efectele pe care aceasta/acestea le-au avut asupra organismului. De asemenea, anamneza va trebui să includă şi discuţiile despre eventualele operaţii pe care pacienta/pacientul le-a suferit, precum şi date esenţiale despre silueta sa – dacă a slăbit foarte mult, dacă a avut probleme cu greutatea etc.

Mai puţin grav, însă la fel de importante sunt şi existenţa sau absenţa unor răni cauzate fie de infecţii, fie de boli ale ţesuturilor. Numai astfel va putea chirurgul estetician să ia o decizie pertinenta şi potrivită pentru fiecare caz în parte.
De asemenea, în cadrul examinării fizice, medicul specialist va trebui să identifice toate cicatricile din zona sau din apropierea zonei în care se va interveni prin abdominoplastie, astfel încât şi aşteptările estetice referitoare la semnele care vor rămâne post operator să fie reale. În continuare, acesta va investiga condiţia şi puterea pereţilor abdominali, astfel încât să aibă date exacte despre mărimea, calitatea şi elasticitatea lor. Aceste informaţii sunt esenţiale pentru a lua decizia cea mai bună în legătură cu siguranţă procedurii.

Tot preoperator, trebuie să discutaţi şi despre aşteptări. Se poate ca, prin mass-media, pacientul/pacienta să-şi fi creat o serie de aşteptări nerealiste de la procedură. De aceea, pentru că rezultatele să fie şi pe placul pacientei/pacientului, este important ca medicul să-i explice cât mai clar care vor fi rezultatele.

Nu uita că înainte de intervenţie ar trebui să-ţi pregăteşti şi casa, pentru când te întorci. Vei avea nevoie de gheaţă, îmbrăcăminte lejeră, largă, astfel încât să nu fii nevoită să faci eforturi mari atunci când te îmbraci sau te dezbraci. De asemenea, va fi nevoie să te ajute cineva să ajungi acasă după operaţie şi, dacă stai singur/ă, ar fi bine să rogi pe cineva să stea cu tine peste noapte.

Aşadar, în urma consultaţiei preoperatorie, atât medicul cât şi pacienta/pacientul va trebui să cunoască informaţii despre:

  • Starea generală de sănătate a pacientului;
  • Mărimea şi forma abdomenului;
  • Localizarea depozitelor de grăsime;
  • Elasticitatea pielii;
  • Ce medicamentaţie va fi potrivită pentru pacient/ă.

Intervenţie

Abdominoplastia se realizează sub anestezie generală sau rahianestezie/peridurală, după caz, necesitând internarea. Intervenţia chirurgicală durează între două şi patru ore, în funcţie de zona care trebuie excizată. Există mai multe tehnici folosite pentru abdominoplastie.

Cel mai frecvent, chirurgul va face o incizie de-a lungul abdomenului inferior, pe linia de deasupra pubisului, între cele două spine iliace anteroposterioare (cele două oase proeminente în zona mascată de linia chilotului).

De la caz la caz, chirurgul separă pielea de pe peretele abdominal. În cazul abdomenelor mari cu exces tegumento-grasos substanţial, se decolează pielea pe toată suprafaţa până la coaste, pentru a avea acces şi la muşchii verticali ai abdomenului. De asemenea, se va face o repoziţionare a ombilicului prin desprinderea sa de ţesutul înconjurător şi crearea unui nou orificiu prin care e introdus la nivelul normal la care trebuie să se afle. Musculatura este ranforsată. Acest lucru implică un perete abdominal mai ferm, precum şi o talie mai îngustă. În final, se vor aplica pansamente elastice (burtiere).

De asemenea, procedura mai este categorisită şi în funcţie de partea asupra căreia se acţionează:

  • Abdominoplastia completă – Constă din decuparea abdomenului dintr-o parte în alta şi este varianta potrivită pentru pacienţii care necesită o modificare mai pronunţată. Incizia va fi făcută în partea inferioară, aproape de linia pubisului. În continuare, va fi remodelat conturul pielii, a ţesutului şi a muşchiului. Tuburile de drenaj pot fi introduse sub piele şi vor rămâne acolo pentru mai multe zile;
  • Abdominoplastia parţială (mini-abdominoplastie) – Este realizată cel mai des pentru pacienţii ale căror depozite de grăsime sunt localizate sub buric şi necesită incizii mai mici. În timpul acestei proceduri, buricul ar trebui să nu fie afectat în niciun fel. Acest tip de intervenţie poate fi realizat, de asemenea, şi printr-un endoscop (un tub care are la un capăt o cameră de filmat). Se poate că operaţia să nu dureze mai mult de 2 ore. Acest lucru depinde, însă, de la pacient la pacient.

Perioada postoperatorie şi recuperarea după abdominoplastie

Iniţial, este posibil ca abdomenul să fie umflat. Se vor administra medicamente/perfuzii pentru a ameliora senzaţiile de disconfort, slăbiciune sau dureri. În funcţie de complexitatea operaţiei, externarea se va face în următoarea zi sau după 2-3 zile de spitalizare.

Se recomandă repausul la pat în primele zile, cu coapsele în flexie uşoară, pentru a reduce tensiunea în zona abdominală (eventual cu o pernă sub genunchi) şi evitarea activităţilor fizice intense pentru 3-4 săptămâni postoperator. Pentru a permite vindecarea în condiţii optime, la cele enumerate mai sus se adăugă şi purtarea burtierei elastice 1-2 luni. Decizia momentului de a relua munca aparţine fiecăruia, în funcţie de ritmul vindecării şi starea generală.

După o perioadă de aproximativ 3-6 luni, cicatricile se aplatizează şi se deschid la culoare. Expunerea la soare nu este recomandată timp de un an de la operaţie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Dacă indicaţiile date vor fi respectate, cicatricile se vor prezenta sub forma unor linii extrem de fine, aproape invizibile. Pentru menţinerea îndelungată a rezultatelor obţinute, este important ca pacienţii să urmeze un regim dietetic recomandat de un medic nutriţionist şi să practice exerciţii fizice cu regularitate.

În general, majoritatea oamenilor povestesc că se simt minunat după procedură, însă se obişnuiesc mai greu cu corpul lor. Asta înseamnă că procesul de readaptare la viaţa de zi cu zi ar putea să dureze mai mult timp. Încearcă să nu te forţezi, acordă-ţi timp. Ai putea, de asemenea, să începi prin a face lucrurile care îţi plac cel mai mult. Astfel, vei transforma sentimentele angoasante în stări de bine şi împlinire.

linie express

Riscurile operaţiei de abdominoplastie

În cazul oricărei intervenţii chirurgicale, pot apărea complicaţii precum: sângerare, reacţii alergice, infecţie, tromboza (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). Pentru orice simptom deranjant se poate însă programa o întrevedere cu medicul estetician, pentru a se efectua manevrele necesare.
Riscul apariţiei trombozelor este minimalizat prin administrarea de medicaţie antitrombotică pe perioada spitalizării şi, ulterior, prin realizarea unor activităţi fizice precum mersul, cât mai curând posibil, după efectuarea operaţiei.
Fumătorilor le este recomandat să renunţe la fumat cel puţin cu câteva săptămâni înainte de operaţie, dar şi imediat postoperator. Din cauza circulaţiei cutanate deficitare, riscul apariţiei tulburărilor de vascularizaţie este mai mare. De asemenea, nicotina întârzie vindecarea. Pentru minimalizarea riscurilor este necesar ca pacientul să respecte cu stricteţe instrucţiunile chirurgului plastician.

Abdominoplastia poate îmbunătăţi mult aspectul exterior, rezultatele fiind uneori cumpărarea de haine cu două-trei măsuri mai mici şi poate conferi pacientului mai multă încredere în sine.

PREȚ: 2600 - 3000 Euro