abdominoplastie

Operația de abdominoplastie este o metodă chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele şi grăsime (aşa-numitul „șort” sau „colăcel”) din regiunea mijlocie și inferioară a abdomenului.

Procedura conferă o linie armonioasă corpului: elimină pielea încreţită, întăreşte muşchii abdominali şi aplatizează abdomenul, în unele cazuri putând chiar crea talia de „viespe”.

Când este recomandată operația de abdominoplastie

Îți recomand să apelezi la abdominoplastie atunci când:

  • Dietele şi exerciţiile fizice nu te-au ajutat să-ţi întăreşti musculatura abdominală;
  • Pielea şi muşchii nu revin la tonosul normal. Aceasta este o problemă cu care se confruntă mai ales cei care au reuşit să slăbească mult.

Cu toate acestea, abdominoplastia este o operaţie majoră. De aceea este important să ştii cât mai multe despre ce presupun procedura şi riscurile acesteia înainte să începi procesul.

Cui îi este recomandată operaţia de abdominoplastie

Operația de abdominoplastie este adresată în egală măsură bărbaţilor şi femeilor care prezintă un surplus de piele şi grăsime pe abdomen, ce nu dispare prin dieta sau exerciţii fizice. Acest „șort” este, în anumite cazuri, rezultatul unor pierderi mari în greutate. O altă cauză a deformării abdominale constă din slăbitul drastic, fie că este rezultatul unor diete eficiente sau prin operaţia cu bypass.

Abdominoplastia poate fi de mare ajutor femeilor care au avut sarcini multiple şi au muşchii abdominali mult depărtaţi.

Cea mai frecventă cauză a deformării abdominale la femei este sarcina şi, implicit, sarcinile multiple. Aceasta face ca pielea de pe abdomen să se întindă peste capacitatea ei biomecanică, forţând chiar şi structurile musculoaponeurotic de pe peretele abdominal. La fel contribuie şi slăbitul post natal. Dacă simţi că nu ai reuşit să scapi de acest surplus, se poate să nu o faci natural niciodată.

În general, majoritatea oamenilor povestesc că se simt minunat după procedură, însă se obişnuiesc mai greu cu corpul lor. Asta înseamnă că procesul de readaptare la viaţa de zi cu zi ar putea să dureze mai mult timp. Încearcă să nu te forţezi, acordă-ţi timp. Ai putea, de asemenea, să începi prin a face lucrurile care îţi plac cel mai mult. Astfel, vei transforma sentimentele angoasante în stări de bine şi împlinire.Dr. Cristian Nițescu

Când nu este indicată operația de abdominoplastie?

Dacă intenționezi să ai o sarcină, abdominoplastia nu este indicată deoarece muşchii verticali ai abdomenului, refăcuţi în urma tratamentului, se vor distanţa din nou în perioada gravidităţii. De asemenea, abdominoplastia nu este indicată dacă ești în timpul unui proces de slăbire. În acest caz îți recomand amânarea operaţiei de abdominoplastie până după stabilizarea rezultatelor dietei.

Totodată, operația de abdominoplastie nu îți este recomandată dacă te confrunți cu boli cum ar fi cele de inimă, diabetul, obezitatea morbidă sau dacă fumezi mult.

Cum să te pregătești pentru operația de abdominoplastie

Înainte de intervenţie este importantă discuția despre istoricul medical. Specialistul va avea nevoie să ştie dacă există istoric de sarcină şi care sunt efectele pe care aceasta le-a avut asupra organismului. De asemenea, anamneza va trebui să includă şi discuţiile despre eventualele operaţii pe care le-ai suferit, precum şi date esenţiale despre silueta ta – dacă ai slăbit foarte mult, dacă ai avut probleme cu greutatea etc.

Tot preoperator, trebuie să discuți şi despre aşteptările pe care le ai de la operația de abdominoplastie. Se poate ca, prin mass-media, să-ți fi creat o serie de aşteptări nerealiste de la procedură. De aceea, pentru ca rezultatele să fie şi pe placul tău, este important ca medicul să-ți explice cât mai clar care vor fi rezultatele.

Nu uita că înainte de intervenţie ar trebui să-ţi pregăteşti şi casa, pentru când te întorci. Vei avea nevoie de gheaţă, îmbrăcăminte lejeră, largă, astfel încât să nu fii nevoită să faci eforturi mari atunci când te îmbraci sau te dezbraci. De asemenea, va fi nevoie să te ajute cineva să ajungi acasă după operaţie şi, dacă stai singur/ă, ar fi bine să rogi pe cineva să stea cu tine peste noapte.

Aşadar, în urma consultaţiei preoperatorie, vei discuta cu medicul tău estetician despre:

  • Starea generală de sănătate a pacientului;
  • Mărimea şi forma abdomenului;
  • Localizarea depozitelor de grăsime;
  • Elasticitatea pielii;
  • Ce medicamentaţie va fi potrivită pentru tine.

Cum are loc operația de abdominoplastie

Abdominoplastia se realizează sub anestezie generală sau rahianestezie/peridurală, după caz, necesitând internarea. Intervenţia chirurgicală durează între două şi patru ore, în funcţie de zona care trebuie excizată. Există mai multe tehnici folosite pentru abdominoplastie.

Cel mai frecvent, chirurgul tău estetician va face o incizie de-a lungul abdomenului inferior, pe linia de deasupra pubisului, între cele două spine iliace anteroposterioare (cele două oase proeminente în zona mascată de linia chilotului).

De la caz la caz, chirurgul separă pielea de pe peretele abdominal. În cazul abdomenelor mari cu exces tegumento-grasos substanţial, se decolează pielea pe toată suprafaţa până la coaste, pentru a avea acces şi la muşchii verticali ai abdomenului. De asemenea, se va face o repoziţionare a ombilicului prin desprinderea sa de ţesutul înconjurător şi crearea unui nou orificiu prin care e introdus la nivelul normal la care trebuie să se afle. Musculatura este ranforsată. Acest lucru implică un perete abdominal mai ferm, precum şi o talie mai îngustă. În final, se vor aplica pansamente elastice (burtiere).

Tipuri de abdominoplastie

Abdominoplastia completă

Abdominoplastia completă constă din decuparea abdomenului dintr-o parte în alta şi este varianta potrivită pentru pacienţii care necesită o modificare mai pronunţată. Incizia va fi făcută în partea inferioară, aproape de linia pubisului. În continuare, va fi remodelat conturul pielii, a ţesutului şi a muşchiului. Tuburile de drenaj pot fi introduse sub piele şi vor rămâne acolo pentru mai multe zile;

Abdominoplastia parţială

Abdominoplastia parţială (mini-abdominoplastie) este realizată cel mai des pentru pacienţii ale căror depozite de grăsime sunt localizate sub buric şi necesită incizii mai mici. În timpul acestei proceduri, buricul ar trebui să nu fie afectat în niciun fel. Acest tip de intervenţie poate fi realizat, de asemenea, şi printr-un endoscop (un tub care are la un capăt o cameră de filmat). Se poate că operaţia să nu dureze mai mult de 2 ore. Acest lucru depinde, însă, de la pacient la pacient.

Recuperarea după abdominoplastie

Iniţial, este posibil ca abdomenul să fie umflat. Se vor administra medicamente/perfuzii pentru a ameliora senzaţiile de disconfort, slăbiciune sau dureri. În funcţie de complexitatea operaţiei, externarea se va face în următoarea zi sau după 2-3 zile de spitalizare.

Se recomandă repausul la pat în primele zile, cu coapsele în flexie uşoară, pentru a reduce tensiunea în zona abdominală (eventual cu o pernă sub genunchi) şi evitarea activităţilor fizice intense pentru 3-4 săptămâni postoperator. Pentru a permite vindecarea în condiţii optime, la cele enumerate mai sus se adăugă şi purtarea burtierei elastice 1-2 luni. Decizia momentului de a relua munca aparţine fiecăruia, în funcţie de ritmul vindecării şi starea generală.

După o perioadă de aproximativ 3-6 luni, cicatricile se aplatizează şi se deschid la culoare. Expunerea la soare nu este recomandată timp de un an de la operaţie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Dacă indicaţiile date vor fi respectate, cicatricile se vor prezenta sub forma unor linii extrem de fine, aproape invizibile. Pentru menţinerea îndelungată a rezultatelor obţinute, este important ca pacienţii să urmeze un regim dietetic recomandat de un medic nutriţionist şi să practice exerciţii fizice cu regularitate.

Riscurile operaţiei de abdominoplastie

În cazul oricărei intervenţii chirurgicale, pot apărea complicaţii precum: sângerare, reacţii alergice, infecţie, tromboza (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). Pentru orice simptom deranjant îți recomand să îți programezi o întrevedere cu medicul estetician, pentru a se efectua manevrele necesare.
Riscul apariţiei trombozelor este minimalizat prin administrarea de medicaţie antitrombotică pe perioada spitalizării şi, ulterior, prin realizarea unor activităţi fizice precum mersul, cât mai curând posibil, după efectuarea operaţiei.
Fumătorilor le este recomandat să renunţe la fumat cel puţin cu câteva săptămâni înainte de operaţie, dar şi imediat postoperator. Din cauza circulaţiei cutanate deficitare, riscul apariţiei tulburărilor de vascularizaţie este mai mare. De asemenea, nicotina întârzie vindecarea.

Pentru minimalizarea riscurilor este necesar să respecți cu strictețe instrucţiunile chirurgului plastician.

Abdominoplastia poate îmbunătăţi mult aspectul exterior, rezultatele fiind uneori cumpărarea de haine cu două-trei măsuri mai mici şi îți poate mai multă încredere în sine.

Citește ultimele articole despre abdominoplastie!

PREȚ: 2600 - 3000 Euro

*Prețul variază în funcție de zona în care se intervine.