abdominoplastie

Abdominoplastie - operația estetică de îndepărtare a surplusului de piele din zona abdomenului

Operația de abdominoplastie este o metodă chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele şi grăsime (aşa-numitul „șort” sau „colăcel”) din regiunea mijlocie și inferioară a abdomenului.

Procedura conferă o linie armonioasă corpului: elimină pielea încreţită, întăreşte muşchii abdominali şi aplatizează abdomenul, în unele cazuri putând chiar crea talia de „viespe”.

Când este recomandată?

Îți recomand să apelezi la procedura estetică în cazul în care:

  • Dietele şi exerciţiile fizice nu te-au ajutat să-ţi întăreşti musculatura abdominală;
  • Pielea şi muşchii nu revin la tonusul normal. Aceasta este o problemă cu care se confruntă mai ales cei care au reuşit să slăbească mult.

Cu toate acestea, abdominoplastia este o operaţie majoră. De aceea este important să ştii cât mai multe despre ce presupun procedura şi riscurile acesteia înainte să începi procesul.

Programează-te acum la o consultație

Cui îi este recomandată operaţia de abdominoplastie?

Este adresată în egală măsură bărbaţilor şi femeilor care prezintă un surplus de piele şi grăsime pe abdomen, ce nu dispare prin dietă sau exerciţii fizice. Acest „șort” este, în anumite cazuri, rezultatul unor pierderi mari în greutate. O altă cauză a deformării abdominale constă din slăbitul drastic, fie că este rezultatul unor diete eficiente sau prin operaţia cu bypass.

Procedura poate fi de mare ajutor femeilor care au avut sarcini multiple şi au muşchii abdominali mult depărtaţi.

Cea mai frecventă cauză a deformării abdominale la femei este sarcina şi, implicit, sarcinile multiple. Aceasta face ca pielea de pe abdomen să se întindă peste capacitatea ei biomecanică, forţând chiar şi structurile musculoaponeurotice de pe peretele abdominal. La fel contribuie şi slăbitul post natal. Dacă simţi că nu ai reuşit să scapi de acest surplus, se poate să nu o faci natural niciodată.

În general, majoritatea oamenilor povestesc că se simt minunat după operația de abdominoplastie, însă se obişnuiesc mai greu cu corpul lor.
Asta înseamnă că procesul de readaptare la viaţa de zi cu zi ar putea să dureze mai mult timp.
Încearcă să nu te forţezi, acordă-ţi timp. Ai putea, de asemenea, să începi prin a face lucrurile care îţi plac cel mai mult. Astfel, vei transforma sentimentele angoasante în stări de bine şi împlinire.
dr cristian nitescu
Dr. Cristian Nițescu
medic primar chirurgie estetică​

Când nu este indicată ?

Dacă intenționezi să ai o sarcină, operația de abdominoplastie, preț de câteva luni, nu este indicată deoarece muşchii verticali ai abdomenului, refăcuţi în urma tratamentului, se vor distanţa din nou în perioada gravidităţii. De asemenea, nu este indicată în cazul în care ești în timpul unui proces de slăbire. Îți recomand amânarea operaţiei până după stabilizarea rezultatelor dietei.

Totodată, intervenția nu este recomandată în cazul în care te confrunți cu boli cum ar fi cele de inimă, diabetul, obezitatea morbidă sau dacă fumezi mult.

 

Tipuri de abdominoplastie

Abdominoplastia completă

Constă în decuparea abdomenului dintr-o parte în alta şi este varianta potrivită pentru pacienţii care necesită o modificare mai pronunţată. Abdominoplastia completă necesită anestezie generală. Incizia va fi făcută în partea inferioară, aproape de linia pubisului. În continuare, va fi remodelat conturul pielii, a ţesutului şi a muşchiului. Tuburile de dren pot fi introduse sub piele şi vor rămâne acolo pentru mai multe zile.

Abdominoplastia parţială

Mini-abdominoplastia sau abdominoplastia parțială este realizată cel mai des pentru pacienţii ale căror depozite de grăsime sunt localizate sub ombilic şi necesită incizii mai mici. În timpul acestei proceduri, ombilicul nu ar trebui să fie afectat în niciun fel. Acest tip de intervenţie poate fi realizat, de asemenea, şi printr-un endoscop (un tub care are la un capăt o cameră de filmat). Se poate ca operaţia să dureze preț de 2 ore, dar nu ma mult. Acest lucru depinde, însă, de la pacient la pacient.

Fie că optezi pentru abdominoplastia completă sau abdominoplastia parțială, important este să îți setezi corect așteptările împreună cu medicul estetician.

 
abdominoplastie

Exces de piele

abdominoplastie

Rezultat abdominoplastie

Recuperare

Iniţial, este posibil ca abdomenul să fie umflat. Se vor administra medicamente/perfuzii pentru a ameliora senzaţiile de disconfort, slăbiciune sau dureri. În funcţie de complexitatea operaţiei de abdominoplastie, externarea se va face în următoarea zi sau după 2-3 zile de spitalizare.

Se recomandă repausul la pat în primele zile, cu coapsele în flexie uşoară, pentru a reduce tensiunea în zona abdominală (eventual cu o pernă sub genunchi). De asemenea, se recomandă evitarea activităţilor fizice intense după abdominoplastie, preț de 3-4 săptămâni postoperator. Pentru a permite vindecarea în condiţii optime, la cele enumerate mai sus se adăugă şi purtarea burtierei elastice 1-2 luni. Decizia momentului în care se va relua munca aparţine fiecăruia, în funcţie de ritmul vindecării şi starea generală.

În general, după o perioadă de aproximativ 3-6 luni, cicatricile se aplatizează şi se deschid la culoare. Expunerea la soare nu este recomandată timp de un an de la operaţia de abdominoplastie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Dacă indicaţiile date vor fi respectate, cicatricile se vor prezenta sub forma unor linii extrem de fine, aproape invizibile. Pentru menţinerea îndelungată a rezultatelor obţinute, este important ca pacienţii să urmeze un regim dietetic recomandat de un medic nutriţionist şi să practice exerciţii fizice cu regularitate.

Riscurile operaţiei de abdominoplastie

În cazul oricărei intervenţii chirurgicale, pot apărea complicaţii precum: sângerare, reacţii alergice, infecţie, tromboza (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). Pentru orice simptom deranjant îți recomand să îți programezi o întrevedere cu medicul estetician, pentru a se efectua manevrele necesare.
Riscul apariţiei trombozelor este minimalizat prin administrarea de medicaţie antitrombotică pe perioada spitalizării şi, ulterior, prin realizarea unor activităţi fizice precum mersul, cât mai curând posibil, după efectuarea operaţiei.
Fumătorilor le este recomandat să renunţe la fumat cel puţin cu câteva săptămâni înainte de operaţie, dar şi imediat postoperator. Din cauza circulaţiei cutanate deficitare, riscul apariţiei tulburărilor de vascularizaţie este mai mare. De asemenea, nicotina întârzie vindecarea.

Pentru minimalizarea riscurilor este necesar să respecți cu strictețe instrucţiunile chirurgului estetician.

Abdominoplastia poate îmbunătăţi mult aspectul, rezultatele fiind uneori cumpărarea de haine cu două-trei măsuri mai mici şi îți poate da mai multă încredere în sine.

Abdominoplastie preț

PREȚ: 3300 Euro

*Prețul unei operații de abdominoplastie variază în funcție de zona în care se intervine.

5/5

Dr. Cristian Nițescu
medic primar chirurgie estetică şi doctor în ştiinţe medicale.

peste 20
Ani experiență
peste 10000
Operații estetice cu succes